The botanical lab

I vårt Botanical Lab delar vi med oss av våra kunskaper inom Botanik, Örtmedicin, Fytologi och Medicinalväxter. Främst kommer vi att inspirera till hur du kan göra hälsosamma drycker med örter, frukter, bär, rötter, frön och blommor som huvudingredienser. Alla våra recept finns även på vårt instagram


Botanik kommer av grekiska βοτανική, "som rör örter"; även fytologi, "läran om växter" och är det område inom biologin som studerar växtriket. Botanik omfattar tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Så den delen av botaniken som fascinerar oss allra mest är just fytologi, läran om örtmedicin och medicinalväxter. Växter som används som läkemedel, eller som man framställer läkemedel ur. 


Visste du att av de 300-400 000 marklevande växter som finnspå jorden används 35 500 medicinskt? De har används i tusentals år som medicinalväxter och dessutom varit föremål för vetenskapliga undersökningar som har lett till nya medicinska upptäckter. Före 1900-talet så var medicinalväxter den huvudsakliga källan till läkemedel i den europeiska hälsovården och sedan decennier spelat en nyckelroll i primärvården i Afrika, Sydamerika och Asien. 


Örter har odlats i klosterträdgårdar i många hundra år, och användningen av medicinalväxter är fortfarande den dominerande läkekonsten i många länder. Man ser nu även i ett uppsving i västvärlden och intresset för örtmedicin ökar. 


Medicinalväxter finns att köpa både i torkad form, örtextrakt, tinktur, tabletter och kapslar. Vi tycker att det är extra kul att gå ut i naturen och plocka örter själv, helt gratis, bara man har lite koll på vilka som går att använda och hur man tillreder dem. Följ oss på Instagram eller Facebook så får du mer kunskap, recept och inspiration om den hälsosamma botaniska världen.

Stärkande örter som främjar din hälsa


Visste du att örtte tekniskt sett inte är ett te? Vitt, grönt, oolong och svart te kommer från teplantan Camellia sinensis och är teblad som processas på olika sätt för att få fram sin smak (fermeterats). Örtte däremot är en infusion av olika blad, frukter, bark, rötter eller blommor som kommer från alla ätbara växter som finns i världen (ej teplantor).


Örtte har druckits i tusentals år för sina välgörande egenskaper och har de senaste åren även fått en hälsoboom i och med att örter är helt naturligt och de flesta inte innehåller koffein. 


Det roliga med örterär också att de finns i en mängd olika smaker och att de gör stor nytta för din hälsa. De innehåller mineraler, spårämnen, vitaminer, proteiner, växthormoner och kolydrater - sådant som på olika sätt exempelvis kan stärka ditt immunsystem, minska inflammationer, bidra till bättre matsmältning och hjälpa dig att varva ner. 

Tillbaka till början